14-07-14

14 juli, maandag

14 juli, maandag

Ik start mijn dag voor de verandering met een ochtendwandeling om 7:30u.  Deze keer wil ik het ontwaken van onze school op de gevoelige plaat zetten.  De meeste kinderen zijn reeds gewassen en al in uniform om hun eerste les te volgen.  Dit is een les voor alle leerlingen samen, over algemeenheden en opvoedkunde.  De les gaat door op het sprekersplatform aan de achterzijde van het hoofdgebouw.  Ik vang inhouden op als ‘wanneer je een papiertje op de grond ziet liggen moet je dit oprapen en in de vuilbak gooien…..’  ,  ‘als een volwassene praat moet je als kind zwijgen…’ , enz…..

Volgens Bro Herman, die me kwam vervoegen terwijl ik foto’s nam, is dit een standaard les geworden in alle Oegandese scholen.  Normaal gezien moet dit elke ochtend, maar in onze school wordt het beperkt tot maandag en donderdag morgen.  Hij vindt het een verlies van tijd om dit elke morgen te doen in tegenstelling tot de staatsscholen staan de kinderen daar elke ochtend 2 uur lang te luisteren naar herhalingen van herhalingen…  (zoals ‘De kampioenen’ op de VRT :-) ). 

Ik neem ook een kijkje bij de waterpomp.  Ik stel vast dat naar mijn mening de zonnepanelen aan de verkeerde kant van het dak gemonteerd zijn of op z’n minst een vlakkere helling moeten krijgen als ze vroeger willen energie opwekken.  Volgens Lawrence komt het door de periode van het jaar.  We zitten pal op de evenaar en het dak staat evenwijdig aan de evenaar waardoor momenteel de zon aan de Europese kant  van de evenaar staat.  Binnen 6 maand staat de zon aan de andere kant van het dak…….   (kan je nog volgen?)  Volgens mijn eenvoudige redenering leggen we beter de zonnepanelen zo vlak mogelijk naar de hemel gericht en zal je sowieso het meeste rendement halen.

Als ontbijt maak ik voor de verandering eens gewonnen brood :-).  Te veel eieren is misschien niet goed voor de lever maar uitgedroogd zoet brood is dit evenmin.  

Om 10 uur hebben we afspraak met de Oversten van onze Broeder Herman.  Lawrence is 10 minuten te laat omdat de weg van Kampala naar Nkozi veel hindernissen had deze morgen.  Eén van de aanwezige broeders neemt hem dit niet in dank af…. “tijd mag niet verspeeld worden, een uur is een uur en je komt niet te laat op een belangrijke vergadering” …… (zit ik in Afrika?  Ik denk dat deze broeder meer Europeaan is dan ik ben :-) )

Elke vergadering begint traditioneel met een bedanking aan Jan en alleman (ook een gebed) elke aanwezige partij bedankt de andere dat ze er zijn en dat zijzelf mogen aanwezig zijn ……  Ook wordt telkens het ontstaan van de school nog eens in de bloemetjes gezet en de belangrijke rol die we hierin gespeeld hebben.

Om een lang verhaal (3 uur vergadering ) kort te houden.  Dit was de eerste concrete vergadering waar we onmiddellijk het standpunt van de broeders hebben te kennen gekregen.

De bouw van nog 4 lerarenwoningen zal in cofinanciering gebeuren (Kids for Uganda/Broeders).  We willen wel zeker zijn dat de bouwvakkers worden gebruikt uit de gemeenschap rond onze school.  Daarom nemen wij de financiering van de uurlonen voor ons rekening.

Aangezien onze school dezelfde basisprincipes hanteert als het GO! onderwijs zijn we ook hier op zoek naar ieders talent en willen we die ten volle ontwikkelen.  Daarom zullen we gezamenlijk er naar streven om de nodige materialen en machines op school te krijgen zoals bijvoorbeeld een stikmachine, een lastoestel, houtbewerking materiaal ed.

We komen ook overeen dat wij zullen zorgen voor de nodige fondsen in cofinanciering om een stuk landbouwgrond aan te kopen zodat de school kan voorzien in zijn eigen granen en voeding.

Omstreeks 13:00 ontbinden we de vergadering en nemen we een familiefoto.

Ge gaat het niet geloven maar de Bro Superior heeft de wens uitgesproken om onze foto op school op te hangen naast zijn foto en die van de president :-)  blink blink…..

  

Omdat we voorzien hadden om vandaag ook de foto’s te maken van de petekindjes neemt Bro Herman ons onmiddellijk te grazen (zonder middag eten L).  We belanden in de kleuterschool waar alle petekindjes op de foto gaan zodat de sponsors in België het lieve snoetje van hun petekindje zien evolueren jaar na jaar.  De kleuters hingen met momenten gewoon met twee of drie te gelijk aan elk van mijn vingers……… dat is niet handig om foto’s te nemen.  We beëindigen snel de foto’s in de kleuterklas om aan de slag te gaan in de Primary (basisschool).  Mijn velleke is uiteindelijk toch een beetje te kort geworden na onze wandeling gisteren in de blakende zon zonder zonnecrème, waardoor het pikt om weeral in de zon te staan voor de foto’s.  We krijgen een uurtje pauze rond 14:00u waardoor we dan even de innerlijke mens kunnen versterken (L zoet brood met …. suiker/banaan/cacaopoeder).  Om 15:00u hervatten we de fotosessies tot 16:30u.  ik leer ze het begrip “SELFIE” kennen  (zie fotoboek)

Uitgeput maar voldaan keren we huiswaarts om te ontdekken wat Carol vandaag met tomaat heeft klaar gemaakt.  Deze keer zijn het groene erwtjes met tomatensaus :-) EN Irish patatos.

Even onder de lekkere koude douche (om het velleke af te koelen….)

Dan avondeten met een BELLEke

We verwachten Charles deze avond die zijn prijs zal komen geven om volgende week een natuurpark te gaan bezoeken J.

Slaap wel Bazungu (is het meervoud van Muzungu = bleekscheten)

XXX

 

ZZZZZzzzzzz……

 

20:12 Gepost in Blog | Tags: kids for uganda | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.