13-07-14

13 juli, zondag

Vandaag bezoeken we de meest behoevende families van onze petekindjes, om er kleding uit te delen.  Voor ons vertrek deed Hilde een oproep bij haar collega directeurs om kinderkleding in te zamelen.  Het leverde ons een lading vol mooie kinderkleding op.  SN Brussels Airlines zorgde ervoor dat we extra kilo’s konden meenemen J.  Dus kunnen we doen wat we vandaag willen doen ;-) .

Omstreeks 7:30 trek ik gewapend met mijn fototoestel en camera er op uit voor een ochtend- wandeling .  Ik ontmoet een lieve man die zo gastvrij is om me op zijn stuk land rond te leiden en alle verschillende gewassen te tonen.  Ik neem dan ook met veel plezier een reeks foto’s van zijn gewassen (zie fotoboek J).  De wandeling brengt me op school en daar is alles leeg en muisstil omdat al onze kindjes in de zondagsmis zitten.  Hetzelfde tafereel speelt zich af in het dorp.

Na een uitgebreid ontbijt ….. van te zoet smakend brood met een goeie dikke laag boter, een laagje rietsuiker en schijfjes sweet bananas beginnen we de kinderkleding te sorteren.  We komen tot de vaststelling dat we iets te weinig 10-agers kleding bij hebben, maar geen nood !!!!  Ze zullen hier ook tevreden mee zijn.  Om 10:15 vertrekken we met 2 zware valiezen en een rugzak vol kleding naar onze school.  Op school proberen we per kledingsoort een zak aan één van onze petekindjes, die ons gaan vergezellen, te geven.  Dit maakt het ons gemakkelijk als we aan een huisje komen om niet te lang te moeten zoeken naar de gepaste kleding.

Om 10:30 starten we onze wandeling en er staan een 12 tal families op het programma die we willen bezoeken.  De ochtendregen heeft ondertussen plaats geruimd voor een mooi wordend zonnetje.  Met aan elke hand een petekindje en zakken vol kleding starten we J (Ben apetrots dat Prossy bij mij komt lopen, afwisselend recht en links, zodat we onderweg een leuke babbel kunnen doen) .

De gezinnen die we bezoeken zijn SUPER blij met de kleding die we schenken en JA het zijn schrijnende taferelen waar we toch het lichtje in de duisternis kunnen zijn en lachende gezichten tevoorschijn kunnen toveren.  Herman en Lawrence vertalen te replieken van de gezinnen en die zijn mega fantastisch en ophemelend  (als die bestaat J) !!!

4 uur later en mooi rood gekleurd zijn we opnieuw in het “trading center” van Nkozi aangekomen.  Als laatste bezochten we Katumba, ons (en van Myriam) zorgen-kindje met sikkelcelanemie, die maar al te fier was om zijn behaalde diploma te tonen van de technische school.  Hij vraagt ons assistentie om zijn ‘repair-shop’ voor elektronica te helpen opstarten.  Hiervoor heeft hij kleine tools, een soldeerbout, een magneet en nog verschillende spullen nodig.  We gaan hier dus voor rondvragen J.

Lawrence deelt ’s middags (late middag) met ons de tafel in ons huisje.  We hebben nog enkele sneetjes kaas, hesp en salami die we meebrachten uit Kampala.  Blijkbaar had Lawrence dit nog nooit geproefd en hebben we hem dit moeten leren eten bij zijn boterham.  Bij zijn derde boterham ging hij in overdrive en legde hij bovenop zijn salami nog een sneetje hesp J.

De namiddag hielden we rustig. Enkele voorbereidingen voor de vergadering met Broeder overste besproken en dan bekomen van de zon en de stevige wandeling. 

Wat eten we vandaag …….  Omdat er zoveel keuze is in het dorp L zullen we deze keer iets met tomaat laten klaarmaken door Carol.  We hebben pasta uit Kampala meegebracht maar dit willen we wel liever zelf koken.  Hier in Oeganda wordt pasta voor uren aan de kook gezet is het ver van “Al dente”.  Daarom vragen we om enkel de saus te maken.  Carol was serieus in de war want ze had GEEN ‘food’ klaar gemaakt!  Ze kon er echt niet aan uit dat ze enkel saus had moeten maken.

Deze avond zou Charles moeten komen om de prijs te bespreken voor onze rondrit volgende week naar enkele natuurparken.  Ik ben benieuwd of hij zijn komma deze keer juist heeft geplaatst J.

Voor straks slaap wel aan het thuisfront en aan de Afrikaanse medemens (hopelijk is ons velleke straks niet te kort door die mooie zon van deze middag)

XXX

ZZZzzzzzzz……

 

19:40 Gepost in Blog | Tags: kids for uganda | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.